Reiau editorialul din primul numar al revistei, pentru cei care încă se mai întreabă ce vrem să fim noi cu această apariție editorială.
La drum „CU CIOARA VOPSITĂ”
ÎN VRANCEA, S-A NĂSCUT O REVISTĂ UMORISTICĂ!
Fragment din editorialul primului număr, din ian 2023, semnat de red-șef:
„Ca să fie clar de la început, nu ne-am propus să fim o revistă provincială, chiar dacă se trage din arhaismul vrâncean. Vrem să fim o revistă de cuprindere națională, atât prin prisma colaboratorilor, dar mai ales prin abordare. Un alt punct important de semnalat este acela că nu vrem să fim o revistă cu apăsare doar pe latura divertismentului. Pe primul plan va fi ATITUDINEA, dar care să fie atinsă în proporție covârșitoare de umor prin formele sale consacrate: satira, sarcasmul, parodia, anecdota, hiperbola, pamfletul, schița, cupletul, tableta ș.a.
Prin anul 1900, în Țările române existau peste 300 de reviste de satiră și umor. Astăzi, le numărăm pe degete. Rețelele de socializare au luat locul acestor publicații, dar cum bine știm, acestea sunt veritabile coșuri de gunoi în care se aruncă orice, printre care și așa-zisele materiale umoristice. Multe dintre ele adevărate monumente de prostie, dizgrațioase, grotești, care irită mai mult decât să bine dispună. Avem apoi televiziunile, unde găsim tot felul de emisiuni pompos denumite: „Râzi de mori” sau „Mori de râs!” la care nici măcar colțul gurii nu se sinchisește să se ridice. Talentul este de negăsit prin tot ce ne oferă aceste expuneri fără noimă, de care îți este foarte greu să râzi măcar cu un dram de seriozitate.
Noi vrem să publicăm un umor select, adresat preponderent celor înzestrați intelectual, un umor care să pună pe gânduri, să îndrepte lucrurile: impostorul să nu meargă mai departe, politicianul nu mai mintă (aproape imposibil) să nu mai facă promisiuni fără acoperire (măcar să diminueze) scriitorul să nu mai păcălească cititorul… Și tot așa!
Nu facem discriminare, ne adresăm și celor cărora le este foarte greu să înțeleagă umorul, în speranța că vor pune mintea la contribuție. Ne adresăm civicului, politicului, imposturii din toate domeniile, iar domeniul cultural va ocupa unul din primele locuri în lista de priorități.
Nu vrem să devenim o sperietoare pentru nimeni. Cine se mai sperie în ziua de azi?
Vrem să îi prezentăm publicului larg pe cei care au făcut un obicei din a umbla „CU CIOARA VOPSITĂ”.
Titlul revistei ne-a fost inspirat de regretatul ziarist și umorist vrâncean – fost coleg de facultate cu poetul Nicolae Labiș – Aurel Stanciu Milcovin, cu care am avut ocazia să stau la o cafea în anii din urmă și am putut să constat talentul și aptitudinile sale de mare umorist. El a scos pe cont propriu două numere de revistă cu acest nume, cu articole personale, fără să înregistreze undeva această apariție. Nu am găsit niciun număr din cele două reviste, chiar dacă am luat legătura cu cei din familie și prieteni. Am decis să-l restitui într-un fel. Am înregistrat revista la Biblioteca Națională, o altă revistă, se înțelege, cu viziune proprie a fondatorilor, cu obiective precise și colaboratori chiar și din afara României. Pentru că ideea titlului i-a aparținut, am găsit de cuviință să-l trecem pe Aurel Stanciu Milcovin în redacție post-mortem: președinte de onoare. Dacă n-aș fi făcut asta aș fi fost acuzat că umblu chiar eu „Cu cioara vopsită”
Mizăm pe faptul că o astfel de revistă poate deveni o parte importantă a vindecării noastre. ”Umorul – cel mai bun medicament” sau „Cu umorul vindecăm poporul!” „Umorul cea mai bună ascunzătoare pentru o revoltă!” Iată câteva vorbe care ne pot duce la concluzia: „Cu gluma nu-i de glumit!”
Poate vom găsi susținerea de care avem nevoie pentru a rămâne în viață, după această naștere, spunem noi, fără cezariană, iar copilul abia născut să primească ce-i trebuie pentru a rămâne în viață și să nu îngroașe și el rândurile copiilor rătăciți imediat după naștere prin nu știu ce sac de gunoi al culturii noastre naționale…